Bio-ingenieurswetenschappen

Heb je een brede natuurwetenschappelijke belangstelling? Zie je graag de praktische resultaten van je werk? Wil je jouw kennis over de levende wereld toepassen ten dienste van de industrie en de maatschappij? Wil je je inzetten voor een duurzame en biogebaseerde economie? Kies je voor een toekomstgericht beroep waarin de duurzame productie van levensmiddelen, industriële grondstoffen, fijnchemicaliën en geneesmiddelen centraal staan? Of kijk je meer uit naar een job die draait om de gerichte modificatie en toepassing van micro-organismen, de duurzame productie van planten en het uitwerken van innoverende strategieën voor de bestrijding van ziektes? Wil je na een brede opleiding zelf kiezen welke weg je uitgaat?

Fundamentele en toegepaste wetenschappen

De bio-ingenieur combineert ingenieurtechnische vaardigheden met de fundamentele kennis van biologische systemen voor de productie, de bewerking, de verwerking en het beheer van de levende materie op een duurzame manier.

Veelzijdige vorming

In de bachelorjaren krijg je daarom een veelzijdige wetenschappelijke en technische vorming die de basis legt van de opleiding tot bio-ingenieur. Deze basis bestaat uit wiskunde, fysica, (moleculaire) biologie, (bio)chemie, economie, computer- en ingenieurswetenschappen. Tijdens de oefeningen en de practica werk je aan biotechnologische vraagstukken en leer je omgaan met geavanceerde apparatuur.

Een moleculair-biologische en kwantitatieve aanpak

De bio-ingenieursopleiding van de Vrije Universiteit Brussel biedt een unieke combinatie van moleculaire biologie en kwantitatieve ingenieursaspecten. Dit dankzij een op bio-ingenieurstudenten gerichte organisatie van onderzoeksgestuurd onderwijs, onafhankelijk van de gekozen Masteropleiding of afstudeerrichting.

Biotechnologische processen ontwikkelen en sturen

Bovendien raak je vertrouwd met kloneringstechnieken en leer je hoe je op industriële schaal kunt roeren, opwarmen en afkoelen. Daarnaast zet je de eerste stappen in de celbiologie, de immunologie, de toegepaste wiskunde, de voedingsleer, de industriële voedingsbiotechnologie, de milieutechnologie en krijg je een aantal maatschappelijke opleidingsonderdelen. In kleine groepjes pas je moderne moleculaire technieken toe en leer je in het labo complexe biotechnologische methoden en processen te analyseren en te sturen.

 

Gesponsord door: