BrEA Magazine juli-september 2021

Lees meer over wat zich afspeelde in de ingenieurswereld tussen juli en september 2021.

Beste lezers,
Op het moment dat u dit artikel onder ogen krijgt, zijn we ongetwijfeld in het “Rijk der Vrijheden” binnengetreden. Dit zal niet de enige reden zijn om te vieren. We zullen dan ook allen uit de bol zijn
gegaan om de winst van de Rode Duivels op het EK te vieren. Het land zal helemaal zwart-geelrood kleuren en we zullen ons voor even weer één gemeenschap voelen zonder onderscheid van taal, kleur, geaardheid, origine…

We mogen echter niet vergeten dat het coronavirus nog eens overduidelijk heeft aangetoond dat de mens niet de meester is van het universum, maar slechts een klein radertje in een uiterst complex ecosysteem op onze aarde te midden een immense ruimte. Bovendien was de impact van corona niet voor iedereen dezelfde. Opnieuw zijn het de zwakkeren in onze maatschappij (ouderen, werknemers met variabele contracten, slecht behuisde gezinnen,..) die het meest geïmpacteerd werden. Wat ik persoonlijk het meest gemist heb in deze tijden van beperkte bubbels zijn de ontmoetingen met familie en vrienden. Mijn eerste kleinzoon van nu 1,5 jaar heb ik amper kunnen vasthouden.

Samen met mijn vrienden heb ik in urenlange gesprekken de wereld niet meer kunnen verbeteren. Dit alles is nu gelukkig voorbij. We kunnen weer naar hartenlust knuffelen en we kunnen weer urenlange gesprekken voeren om de kleine en grote problemen in de wereld (een beetje) op te lossen. Ik reik jullie graag enkele thema’s aan om bij toekomstige ontmoetingen interessante discussiematerie te hebben. Klimaatverandering en economische groei: de (noodzakelijke) coronamaatregelen hebben ons opgezadeld met een nog veel grotere schuldenberg. Deze zou enkel afgebouwd kunnen worden als er voldoende economische groei is. Is dit te verwezenlijken binnen de klimaatdoelstellingen van Parijs? Hier kan ik 2 boeiende papers aanbevelen: European Green Deal: european-green-dealcommunication_en.pdf (europa.eu) OESO paper: BEYOND GROWTH: TOWARDS A NEW ECONOMIC APPROACH (oecd.org)

Herziening grondwetsartikel 150 (persvrijheid): aanzetten tot discriminatie, haat of geweld zijn strafbaar voor het hof van assisen. Dit gebeurde niet meer in de laatste 70 jaar waardoor slachtoffers de facto niets kunnen ondernemen. Een Mechelse rechtbank heeft nu 4 leden van Voorpost veroordeeld voor de slogan “Stop islamisme”. Is de rechtbank bevoegd? Is de vrije meningsuiting in gevaar? Bovendien zijn social media eigen controleorganen aan het oprichten. Kunnen we dit aan deze privéondernemingen overlaten? Kunnen zij een politicus bannen? Cancelcultuur en “woke”: in een artikel in Knack naar aanleiding van TAZ stelt rector Caroline Pauwels dat ze een groot probleem heeft met cancelcultuur aan een universiteit met 128 nationaliteiten. Ik ben het volledig met haar eens. Contextualiseren en duiding moeten. Zo wordt de PK codex op regelmatige tijdstippen door een commissie herzien. Transgenders en sport: een Nieuw Zeelandse transgender vrouw neemt op de olympische spelen deel aan het gewichtheffen. Met haar 130 kg en haar nog altijd veel hogere testosteron waarden is zij onklopbaar voor haar tegenstanders. Hoe ver moet inclusie gaan?

Ten slotte vestig ik nog graag uw aandacht op de ijkingstoetsen van de VUB op 5 juli en 13 augustus. Deze zijn verplicht voor de studiekeuzes Burgerlijk Ingenieur (Architect), Industrieel Ingenieur en Diergeneeskunde. Stuur allen uw dochters en zonen en hun vriendinnen/vrienden daarheen. De ijkingstoets wijst je de weg naar jouw opleiding | VUB Today.

Ik wens u allen een fijne zomer en veel fijne en empathische discussies.

Artikels

Mushroom Management: Moreel kompas
Bouwen met schimmels
VUB lanceert plannen voor STEAM Academie
Zijn schoolgebouwen klaar voor de toekomst
Bedrijfscultuur