top of page

di 07 jun

|

Gebouw M

Bezoek Braemgebouw

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Bezoek Braemgebouw
Bezoek Braemgebouw

Tijd en locatie

07 jun 2022, 18:30

Gebouw M, Pleinlaan 2, 1040 Etterbeek, België

Gasten

Over het evenement

De sigaar, Caprice des Dieux, … het Braemgebouw van de Vrije Universiteit Brussel heeft vele beeldende namen, waarvan er verschillende alluderen op de ellipsvorm van het gebouw. Op de campus kreeg het gebouw de letter M toebedeeld en dus kennen we het vandaag binnen de universiteit als “gebouw M”, maar het Braemgebouw is veel meer dan louter de 13e letter van het alfabet. Het is een icoon, een monument dat de ideologie van de Vrije Universiteit Brussel belichaamt. Daarom noemen wij het vandaag liever het BraeMgebouw, als eerbetoon aan architect Renaat Braem.

Bij het ontstaan van de VUB, in 1969, wordt op het oefenplein van de kazernewijk in Elsene een nieuwe universitaire campus gebouwd – campus Etterbeek, vandaag de Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus. De opdracht voor het bouwen van een administratie- en rectoraatsgebouw wordt toevertrouwd aan de Antwerpse modernistische architect Renaat Braem (1910 – 2001).

Braem wil aan de VUB een gebouw schenken met de uitstraling en schoonheid van een tempel. Volgens hem is de universiteit veel meer dan een plek waar men “studenten klaarstoomt voor het collectieve productieproces en wat daarbij hoort”, en dat wil hij ook uitdrukken in zijn ontwerp: de universiteit als tempel van cultuur en van de gemeenschap van morgen. Bovendien wil Braem ook het gedachtegoed van de Vrije Universiteit Brussel onderstrepen: de VUB als open en tolerante universiteit, met het Vrije Onderzoek als basisprincipe. Hij integreert daarom een sterke symboliek in alle aspecten van het bouwwerk.

Lidmaatschapsaanbieding
Koop een abonnement en ontvang tot 100% korting op dit evenement

Tickets

  • BrEA of OSB lid

    € 0,00
    Verkoop geëindigd op
  • Anderen

    € 25,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page